Wielu z nas zastanawia się jak urządzić kuchnię, aby przygotowanie posiłków oraz sprzątanie tego pomieszczenia było łatwe, wygodne i szybkie. Sprawdźmy jakie zasady powinniśmy wziąć pod uwagę, aby stworzyć ergonomiczną przestrzeń w kuchni.
Komfort użytkowania dla wszystkich domowników
Kuchnia jest miejscem, z którego korzysta każdy członek rodziny – zarówno rodzice jak i dzieci. Podczas jej aranżacji warto stworzyć wnętrze, które pozwoli każdemu swobodnie i wygodnie wykonywać czynności kuchenne.
Trójkąt roboczy w kuchni
Istotną zasadą jest tak zwany trójkąt roboczy, który wskazuje miejsca ustawienia najważniejszych sprzętów kuchennych. Zgodnie z nim kuchenka, zlewozmywak oraz lodówka powinny znajdować się możliwie blisko siebie w rozstawieniu przypominającym trójkąt. Bardzo istotną kwestią jest zachowanie odpowiedniej odległości pomiędzy nimi, w tym:
- lodówka i zlewozmywak: 120-210 cm
- zlewozmywak i kuchenka: 120-210 cm (min. 90 cm w małych kuchniach)
- lodówka i kuchenka: 120-270 cm.
Projekt kuchni
Jeśli nie macie pomysłu jak urządzić wnętrze swojej kuchni, to warto zasięgnąć fachowej rady profesjonalistów z biura projektowego TOKA+HOME. Doświadczeni architekci wnętrz stworzą dla was ergonomiczną i elegancką aranżację kuchenną. Sprawdźcie ofertę – architekt wnętrz w Tychach.